Egy ismerősünk nemrég jött vissza Dubaiból. Mivel a Heathrow-ra érkezett, ezért úgy döntött, hogy hazatérése előtt még eltölt nálunk két napot. Egy barátnőjét látogatta meg, aki mikrobiológus egy tevefarmon. Aznap pont áramszünet volt egész este a szállásunkon. Így gyertyafénynél ittunk egy kis házipáleszt, majd előkerült a csomagjából három flakon tevetej, háromféle ízben. Megkóstoltam a símát és a datolyásat, az epreset kihagytam. Igazából semmi kükönleges nem volt az ízében, talán egy kicsit sósabb a tehéntejnél. Az ízesítettek pedig elég édesek. Mint megtudtam rendkívül egészséges, mert laktózérzékenyek is fogyaszthatnak tevetjet.
Az arab országokban előszeretettel fogyasztott tevetej tele van B és C vitaminnal, zsírszegény és tízszer annyi vast tartalmaz, mint a tehéntej. Így már érthető, hogy a hollandiai Franekerben mit kerestek az utcán a tevék. Valószínűleg azokat is a tejük miatt tartották háznál, Európaszerte egyre népszerűbb ez az ital.
Aztán jutott még madárlátta édesség is az Emirátusokból. A változatosság kedvéért szintén datolyaízű, töltött finger. Ez leginkább a hókiflihez hasonlítható, csak hosszabb és nincs porcukrozva.