A paprika csípősségét ugyanis a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza, amely konkrétan nem is az ízlelőbimbókat, hanem a szánkban lévő idegvégződéseket stimulálja. Kezdetnek itt egy rövidke áttekintés, hol helyezkedik el a mi első számú versenyzőnk, a "macskapöcsű" a világban. Van egy úgynevezett Scolville érték, amely alapján belőhetjük, mennyire is brutál a mi kedvelt fűszernövényünk (hogy Kádi urat idézzem, "az az igazán erős, ami kétszer csíp".)
Nos, hivatalosan a Cayanne fajtába tartozó hazai matéria olyan felső-középosztálybeli, 30-50 ezer SHU erősségű (ahol a 0 érték az édes paprika, tehát a paprikaőrleményt 30-50-ezerszeres hígításban tehetjük csípésmentessé.) Még annyit tennék hozzá, hogy a Cayanne bors sem más, mint az őrölt macskapöcsű, csak hát a naív felfedezők mikor először találkoztak vele, nem tudták mihez kötni, mint az általuk addig legkegyetlenebb fűszerként ismert borshoz, ezért ezt a nevet kapta a keresztségben.
Nem is olyan rég, amikor megtudtuk, hogy a világ egyik legütősebb paprikáját, a Habanerót házhoz szállítják Európában is, azonnal rendeltünk pár üveggel a tartósított verzióból, egyenesen Mexikóból. Amikor a csomag megérkezett, félelemmel vegyes kíváncsisággal ízleltük meg, korábbról ismervén a rémtörténeteket (átmeneti süketséget, égési sérüléseket okozhat, előbbi ugyan azért nem lényeges, mert legalább így nem halljuk a saját ordításunkat a kóstolás közben, stb.) Aztán kissé csalódottak lettünk, mert bár a Habanero is baromira csíp, de mégsem sokkal durvább, mint a hazai cseresznye vagy hegyeske, csak másképp, más területeken fejti ki a hatását. Persze az is lehet, hogy mi a turistáknak járó verziót kóstoltuk, ezért most tovább folytatjuk az ismerkedést és magokat rendelünk az aztékok és maják földjéről. Reméljük sikerül majd cserépben palántákat növesztenünk, és a nyár végén beszámolhatok a fejleményekről. Időközben rájöttem, hogy hazánkban igen népszerű az egzotikus fűszernövények lakásban, erkélyen történő nevelgetése. A műértők magcsere programokat szerveznek és fórumokon osztják meg egymás közt a tapasztalataikat, ami szerintem nagyon szimpatikus hozzáállás.
Végezetül néhány ismertebb fajta bemutatása következzék, amellyel már valószínűleg sokan találkoztunk különböző nációjú ételekben.
Cseresznyepaprika (Capsicum Annuum, magyar)
500-1000 SHU
Pepperoni (Capsicum Annuum, olasz)
500-1000 SHU
Jalapeno (Capsicum Annuum, mexikói)
15.000-30.000 SHU
“Macskapöcsű”
30.000-50.000 SHU
Rocoto (Capsicum Pubescens, perui)
50.000-100.000 SHU
Tabasco (Capsicum Frutescens, amerikai)
50.000-100.000 SHU
Habanero (Capsicum Chinense, mexikói)
100.000-500.000 SHU