Földiek

Orosháziak itthon és a világban. Orosháziak, akik két okból is földiek -Egyrészt egy városban születtek -Másrészt a Földön élnek. És még sok minden más....

Elérhetőségünk

Friss hozzászólások

  • Erzsébet Alács: A fejnélküli lovas Orosz vesztern filmet keresem (2015.08.25. 01:12) A fejnélküli lovas
  • Mészáros Nándor: Joe Dulce "bagolyköpete" - ami egy méltatlanul elfeledett, kiváló da... (2014.10.10. 20:18) Slágerlisták tévedései
  • Marcellusca: Jó visszaemlékezni erre (is), a gyermekkoromhoz tartozott. Igaz, ebb... (2013.02.12. 11:30) OSN tornaünnepélyek
  • ash (-sly-): Sziasztok! Nemrég bukkantam csak rá erre a filmre (Dirty Mary, Crazy... (2012.10.07. 12:43) Dirty Mary Crazy Larry
  • SzZsoel: Az MZ TS-en pózoló srác a legjobb. :) Istenem, régi szép idők, mikor... (2012.08.30. 22:13) Záróra
  • SpoilerMagazin: @piemdzsi: Helló, ha még érdekel, mi közzétettünk egy Nihil-demót. F... (2012.08.01. 11:21) Az egykori Alternatív Zenei Klub
  • Lunatic ..: Kurva jók, gondolom beszerezni már egyiket sem lehet ... (2012.02.01. 01:29) Korabeli Fanzinek
  • sziggg: @N.Zoli: tudnál értesíteni a Diáksziget plakát hátoldalán lévő szpo... (2011.10.10. 01:37) Találat
  • tó: @rew: máig is forog a gyomrom a bejegyzésedtől. ""Mindezeket a gyer... (2011.06.11. 22:46) Kiállítanak a Mesterek
  • mutant: Egy kínai uralkodó sírjában találták meg a régészek a világ legrégeb... (2011.04.21. 16:51) Tegnap volt a WC világnapja

Érdemes művészek

Ajánló még

Innen figyelnek

Címkék

! (7) abszurdisztán (1) airport (2) ajándék (4) ajánló (101) akt (1) aktfotó (1) ak 47 (6) allat (1) állat (27) álmok (1) amatőr (33) animáció (6) antimulti (4) átverés (1) aukció (1) autó (19) balaton (1) baleset (1) bíróság (1) bloggerkedés (5) boldogság (1) braintree (1) breaking news (12) bringa (5) brüsszel (1) budapest (1) bullshit (16) cirkusz (18) csajok (1) csalás (1) csehszlovák (2) csongrád (2) darálás (18) daralas (1) díjugratás (5) disco (46) divat (1) dubai (1) dvd (5) éjszaka (1) élet (2) életmód (1) életünk (1) élménybeszámolók (1) emlékező (14) én (1) enber (1) érdekes (1) érdekesség (1) erfurt (1) erotika (2) esemény (37) étel (14) évforduló (16) fashion (1) fegyver (1) fejtörő (28) felhívás (1) film (53) fotó (164) fruli (1) frulimata (1) frulint (1) futball (3) geci (1) german (1) giccs (9) glamour (1) global (2) gondolatébresztő (1) google (1) graffiti (8) gyalázat (22) gyerek (3) gyógynövényes (1) gyönyörűségek (68) hajó (4) hasonmás (1) hasselhoff (4) hellókarácsony (7) hobbi (1) holiday (1) hollandia (1) hulladék (12) hülyerendőr (4) humorherold (35) india (3) internet (42) ínyencfalat (29) irodalom (5) ital (41) iwiw (4) jani (1) játék (6) jövő (1) kazahsztán (1) kedvesolvaso (1) kiállítás (11) kisvárosi kispolgár (54) kocert (2) köcsög (1) kommunikáció (1) koncert (48) könyv (13) kormány (6) körös torok (1) korzika (3) kötöttpálya (6) közélet (1) közérdekű (4) közút (5) kult (1) kultúra (65) légy résen (2) licit (1) london (33) made in hungary (57) magyar (1) megmondás (1) megmozdulás (1) mese (3) metál (13) mikulás (1) mindennapok (2) mongólia (1) motor (5) movie (9) natúra (32) ndk (1) nemajánló (29) ny (9) nyár (1) nyavalya (13) nyugdíjas (6) oakland (1) oktatás (2) olimpia (4) orosháza (197) oscar (6) őszinte (1) palacsinta (4) palermo (1) paparazzo (3) petrocelli (2) póker (1) politics (8) potencia (1) punk (2) rádió (4) rap (2) rejtvény (8) reklám (13) repcsi (2) részegdisznó (1) retro (33) riviéra (2) román (1) ruha (9) sport (58) star wars (8) szavazás (3) szexuális (1) sziget (4) szinhaz (1) szlovákia (2) szociálmeló (5) szórakozás (1) tabletták (2) tánc (2) társadalom (1) tattoo (1) tavasz (1) technika (4) temető (8) tengerpart (6) terror (11) tesco (2) tótkomlós (2) tűz (1) tv (54) új-zéland (1) újság (38) új zéland (1) ünnep (20) usa (5) utazás (1) üzlet (1) vadászat (5) vágyfokozók (2) vallás (3) vásárlás (7) vér (3) video (23) vöröskereszt (1) vulgar (1) zene (101)

Bloggertalálkozó

2007.03.25. 23:09 | N.Zoli | 11 komment

Lezajlott az első bloggertalálkozó Szombaton, a Városi könyvtárban.


18:00-tól volt meghírdetve a program. 17:50-kor a helyszínen voltam. Épp Németh Béla polgármester  ment be nem sokkal előttem az ajtón. Beléptem Én is, szépen feltessékeltek az emeletre, ahol már gyülekeztek a résztvevők. Sok ismerős arcot láttam, mintegy húsz fő verődött össze: bloggerek, könyvtárosok(akik szintén bloggerek, plusz operatőrködtek, beszélgetést vezettek, kezelték a kivetítőt & jó házigazdák voltak). Jelen voltak a helyi újságtól és volt egy kisebb számú érdeklődő közönség.

Jegyzeteket nem készítettem, hangrögzítő berendezést nem vittem magammal. Így kénytelen leszek az emlékezetemre hagyatkozni. Csináltam képeket is, de a távolság miatt sötétek lettek, ezért a Könyvtár fotóit fogom fölhasználni.


Mindenki elfoglalta a helyét. A beszélgető asztalhoz az Eredeti tervek szerint Németh Béla blogtulaj polgármester, Korbely György újságíró-blogger, Varga Zoltán újságíró blogellenző ültek volna ki. Buzai Csaba könyvtáros-blogger-újságíró-beszélgetésvezető a beszélgetést Németh Bélával tudta megkezdeni, mivel Korbely Gyuri más elfoglaltsága miatt  késett egy kevesett.  Varga Zoltán blogellenző-főszerkesztő viszont el sem jött. Helyette egy általa írt email volt kivetítve kezdőképnek. Amit a beszámolóm végére illesztek és egy hasonló levélben kívánnék is rá reagálni.

Buzai Csaba megkezdte beszélgetését Németh Béla polgármester-bloggerrel, aki elárulta, hogy fiai sokban segítik a munkáját, sajna kevés ideje jut sűrűbben frissíteni a posztokat. Polgármesterünknek a beol.hu-n működik a blogja. Elmondása szerint többen jelezték neki, hogy bejegyzései mellett közvetlenül bulifotók jelennek meg, őt mindez nem zavarja.

A beszélgetést a polgármesterrel, a beszélgetést vezető B.Cs helyenként meg szakította, felkérvén más bloggereket is, hogy mutassák be saját blogjaikat. Így bemutatkoztak a könyvtárosok, szépen kivitelezett, szakmai blogjukkal:


 

Majd a könytárosok saját blogjaikat is bemutatták. Petrovszki Mária:


 

Törköly József nem mutatta be a blogját, de van neki

 
 
 
 
 

 
 
 
Kovács Orsi:

 
uzsidoboz.freeblog.hu/
 
 
 
A Mester lányok Liget utcai blogja:

 
 
 
http://ligetutcaoroshaza.blogol.hu/


 Korbely Nagy Erika bemutatta babanaplóját


 
 

Valamint jómagam is bemutattam blogunakt, melyben lefelégörgetve lehet gyönyörködni. (Elnézést, ha valakit kihagytam, vagy pontatlan voltam, de fejből dolgozok). Hiányoltam Forgó Imit, aki egy jó kis fotoblogot vezet. Itt:
 
 
A bemutatkozókban nagyjából azonos kérdésekre válaszoltak a résztvevők. Elmondták miért csinálják, mióta és kiknek. A további kérdések pedig testreszabottak voltak, a blog profiljának megfelelően(Nagyon színes Orosházán a blogfelhozatal, egymástól függetlenek és eltérő témájúak). Eközben egy projektor vetítette vászonra az aktuális blogokat, föl-le görgetve, helyenként beleklikkolva.
Közben Németh Béla is kapta a kérdéseket kommentelőkről , fórumokról, blogolási szokásokról.
 
Ezután teával és pogácsával kínálták a résztvevőket, a hangulat kezdett oldódni. Az emberek bátraban kérdeztek bele a beszélgetésbe, kérdeztek egymástól illetve szóltak hozzá.
 
Megérkezett Korbely Gyuri is, helyet foglalt, majd válaszolt a blogolással kapcsolatos háttérkérdésekre, mint legrégebbi bloggerszakember. Bemutatta saját díjnyertes blogját:

 
 
 
 

 

Ezután egy közvetlenebb hangvételű beszélgetésként ért véget a kétórahosszásra sikerült találkozó. A könyvtár előtt még egy páran maradtunk beszélgetni. Németh Bélával rágyújtottunk egy cigire, majd csatlakoztak többen és spontán beszélgetés alakult ki, az elidegenedésről például, amiben felelős lehet az internet is. Viszont ennek a találkozónak mindenféleképp közösségformálóhatása volt( úgy vettem észre itt a blog.hu-n, hogy a bloggerek egymásnak is kommentelnek, így a hasonló érdeklődésű emberek is közösséget alkotnak és nemhogy elidegenedésről nem beszéhetünk, hanem inkább a territóriumunk szélesedik). Jó arcok az orosházi bloggerek, máskor is lehetne találkozni, egymással közreműködni, amit már Forgó Imvel gyakorlunk. Hiszen felhasználom a fotóit, míg ő bármikor írhat ide posztot, amikor csak kedve szottyan, sőt a blogunk külalakja részben neki is köszönhető.

Ebből az összejövetelből lehetne rendszert csinálni, valamint más városok is követhetnék e példát, sőt megyei, vagy országos blogos találkozások is szerveződhetnének, a kommentelők részvételével.


 

 

Varga Zoltán levele az orosházi bloggerekhez:


In memoriam dr. K. H. G.

- Hölderlin ist ihnen unbekannt? - kérdezte dr. K. H. G., miközben a lódögnek a gödröt ásta.
- Ki volt az? - kérdezte a német őr.
- Aki a Hyperion-t írta - magyarázta dr. K. H. G. Nagyon szeretett magyarázni. - A német romantika legnagyobb alakja. És például Heine?
- Kik ezek? - kérdezte az őr.
- Költők - mondta dr. K. H. G. - Schiller nevét sem ismeri?
- De ismerem - mondta a német őr.
- És Rilkét?
- Őt is - mondta a német őr, és paprikavörös lett, és lelőtte dr. K. H. G.-t.

Örkény István fenti egyperces novellájával szeretném köszönteni a „bloggerek” összejövetelét.

Olykor az az érzésem, hogy a blogok világában néhány önmagát kifejezni vágyó „szerző” éppúgy fölöslegesnek, idegesítőnek, talán még provokatívnak is tartja a műveltség beszélgetésre indító jelenlétét, mint a német őr. Mert ha az  efféle tárgykörök, mint a német költészet „unbekannt” (azaz ismeretlen), akkor van aki ettől ideges lesz.

Nem a műfajjal van bajom, hanem azzal, hogy nem követeli meg a résztvevőktől a vállalt személyességet és személyiséget, nem teszi kötelezővé az erkölcsi együvé tartozást. A napló-szerű blogok gyakran érdektelenek, csak az önmutogatás kényszere érződik olykor.   Olyanfajta kommunikáció ez, ahonnan hiányzik a leírt szó iránti felelősség. (A szöveg utólag törölhető, másítható.) Ahol nem tudhatom, hogy a  blogíró mosolyog-e amikor ír, vagy eltorzul az arca a gyűlölettől. Hiányzik mindaz, ami egy emberi tekintetben szavak nélkül is kifejező.

Sajnálom, hogy nem tudok ma személyesen jelen lenni. Bízom abban, hogy ez a műfaj is fejlődik, csiszolódik, ezáltal segít abban, hogy tudjunk egymásnak segíteni. Tudjuk egymást érteni – sőt –  megérteni.

Akkor is, ha olykor valódi, vagy láthatatlan őrök fegyvere kíséri mozdulatainkat, gondolatainkat.

Orosháza, 2007. március 24-én                                                      Varga Zoltán


Személyes reakcióm (magánvélemény)

Gott in Himmel!

Örkényre reagálva, mi bloggerek nem vagyunk sem az elnyomó hatalom részei, sem pedig félművelt, véresszájú gyilkosok. Ismerjük Heine-t, Schillert, és Rilkét, sőt már K. H. G. irodalomkritikusról is hallottunk.

Örkény  István Egyperceseiben olvashatjuk: Arról, hogy mi a groteszk című írásában, mely meghatározza fogalmat, azonkívül a tanulsága számomra az, hogy nem árt néha a szemléletváltás, ezt tudnám javasolni Önnek is. Az önkifejezésre és a szabad véleményformálásra mindannyiunknak joga van. Jogunk van bírálatokat is megfogalmazni, ha ezt nem teszi meg helyettünk senki. A mi civil munkánkat és bloggertevékenységünket is szokták bírálni és ehhez már hozzá vagyunk szokva. Nem kötelező velünk egyetérteni, de lehet bólogatni is.

Jómagam mind a nevemet, mind az arcomat vállalom az írományaimhoz. Minden szavamért felelősséget vállalok. Akkor sincs meg a szemkontaktus és az arcmimika, mikor Ön újságot ír, vagy épp a fönti levelét. Engem nem is érdekel, hogy vicsorgott-e hozzá, vagy mosolygott.

A műfaj ennél színesebb, sokféle blog van, egymást formálják és folyamatosan csiszolódnak. A Mester lányok nagyon jól vették észre, hogy bizony Ön is egy tudatalatti "blogger", csak Ön ezt nyomtatásban publikálja, hétről-hétre a saját újságában.

Németi Zoltán

 Címkék: internet kultúra kisvárosi kispolgár

A bejegyzés trackback címe:

https://foldiek.blog.hu/api/trackback/id/tr7850929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bcs · http://blog.justhvk.hu/ 2007.03.26. 21:54:42

helló, csak egy-két pontosítás a történeti hűség végett.
Jocó nem mutatta be a blogját, bár igazad van, megtehette volna,
Tallina nem egyenlő Kovács Orsival, a szemüveges lánnyal, ott középen, akinek a blogja az Uzsidoboz - uzsidoboz.freeblog.hu/,
Era babablogjának a címe: hedializ.blogspot.com/
A többi oké, köszönjük, és egyet is értek vele.

N.Zoli 2007.03.26. 22:21:08

Köszönöm a korrigálást, még az ismerkedés folyamatábam vagyok a többiekkel. Javítok

lucky star 2007.03.27. 03:10:30


Orultem a beszamolonak,ha otthon vagyok szivesen elmentem volna!!!
Varga Zoltan levele tobb mint lekicsinylo,bekepzelt,pokkhendi,Orkennyel dobalozni barki tud aki kicsit is jartas az irodalomban,mellesleg szerintem abszolut nem vagott ide(lehet csak en nem ertettem!?)
Orommel olvasom az oroshaziak blogjat ha tehetem,es buszke vagyok rajuk!!!
Csak igy tovabb!
Udv;
Rita

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2007.03.27. 07:01:04

Varga Zoltánt valószínűleg megsértette anno egy blogger aki nem vállalta nevét. ennyi. én is szidom az összes autóst pedig nem mind akar leszorítani az útról.

N.Zoli 2007.03.27. 08:21:44

Ugyan melyik blogger és mivel? Esetleg fórumozók sérthették meg. De a két dolgot meg bírja különböztetni, mert említi a számára érdektelen naplószerű blogokat.

Szerintem inkább kiforratlan műfajnak tartja, amihez nem kell iskolázotság és bárki oszthatja az észt. De akkor sem kellett volna ilyen magas lóról beszélni, hiányolni a szemkontaktust, majd egy egy ilyen levelet küldeni és meg sem jelenni. mondjuk Én sem szívesen mennék egyedül olyan helyre vitázni, ahol mindenki más nézeteket vall.

N.Zoli 2007.03.27. 08:25:28

A plakátra ráíratta a nevét, hogy világgákürtölhesse ellennézeteit.

Válasz Péntek délben a postaládában.

bcs · http://blog.justhvk.hu/ 2007.03.27. 12:04:32

ja, és még annyit, hogy bocs, amiért Forgó Imit kifelejtettem, de án az oroshaza.lap.hu blog-dobozából indultam ki.
Bocs, legközelebb már fent lesz a listán :)

méh · http://ligetutcaoroshaza.blogol.hu/ 2007.03.28. 12:38:13

Sziasztok akkor én is reflektálok egyet a levélre.A levelet, nem olvastam, el majd talán ha V.Z. visszaköszön az utcán.Egyik hónapban Ő jön oda hozzám, és panaszkodik, nincs kulturális élet a városban, számot is cseréltünk, pár hónappal rá, meg már nem is köszön.Emberileg meg még így is bírom, és jó embernek tartom, csak Orosháza dolgai kihozzák az emberből a leg-eket is.Az O.É-s blogolását se olvasom egyébként, mert ha köszönésre se méltat akkor nekem nem szól amit ír.Az orosháziság vonalán elindult újság már nem is kelti fel az érdeklődésemet, B.M. meg az egyik Múzsám a Liget utca bloghoz, sztem zseniális ha jól tudom Liget utcán lakik de Ő is visszafogta sajnos magát.
De lehet egyszer én is követem az újság blogolási szokásait és kinyomtatom a liget utca news-t és telerakom az emberek postaládáját a környéken..
Lehet avval a kijelentésemmel bántottam meg V.Z-t, hogy az O.É. nem érdekli az embereket, de akik itt laknak azokat tuti nem.Szelektívbe viszik egyből jó esetben, rossz esetben a sima hulladékba.

midrovertalt 2007.11.09. 15:24:13

Hogy volt ez a bloggertalálkozó? Önkéntesen vagy mi a fene? Nem is hallottam róla, bár az szerintem az én hibám...
Csak megjegyzésképpen:
railadam.spaces.live.com

Én is blogolok orrba-szájba! :)

Üdv

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2007.11.09. 15:25:45

jaj Ádám komám! akkor még nem is blogoltál :))))))))

midrovertalt 2007.11.09. 15:36:55

Leesett, miután kiderült, hogy ez márciusban volt! :D
De mostmár ezerrel megy a dolog! ;)